Drivkraft 2021-2025
Drivkraft – Ungdom og næringsliv i klima-, miljø- og energiplanlegging for bærekraftige distriktskommuner
Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og ledes av Senja kommune. Nordavind Utvikling leder ungdomsforskerordningen i prosjektet. Målet er ungdomsmedvirkning i prosessen med utvikling av klima-, miljø- og energiplan i kommunene.
Om prosjektet
- Det prøves ut ulike former for medvirkning med lokalbefolkningen i planprosessen av en ny klima-, miljø- og energiplan (KME).
- Hovedidéen bak prosjektet er å organisere planprosessen slik, at nye ideer, prosjekter og ny kunnskap raskt kan kobles til både planprosess og iverksetting.
- Senja kommune leder dette 4-årige innovasjonsprosjektet fram mot 2025, og som har fått støtte fra Forskningsrådet.
- Øvrige partnere i prosjektet er UiT Norges arktiske universitet, Delft University of Technology i Nederland, Nordavind utvikling, Lofotrådet og kommunene Vestvågøy og Vågan.
Ungdomsforskerordning
Ungdomsforskerordninga vil i løpet av prosjektperioden omfatte ca. 20 elever, og går ut på at enkeltbedrifter samarbeider med elever, lærlinger og faglærere på videregående skoler om konkrete utviklingsoppgaver knytta til virksomheten i den enkelte bedrift. Utviklingsoppgaven vil være innretta mot bærekraft, fornybar energi og klima, og være relevant innenfor den fagretninga som eleven har valgt. Arbeidet som gjennomføres, og resultatene som kommer ut av det skal tematiseres i KME-verkstedene gjennom presentasjoner og ved at arbeidet blir diskutert opp mot elementer i KME-planen. Bedriftene vil slik få satt klima- og energispørsmål på dagsorden, få tilført faglige ressurser for å arbeide med løsninger og bruke egne erfaringer til å påvirke kommunens KME. Ungdomsforsker-ordningen foregår fra høsten 2021 til høsten 2024.
Mentor/ungdomsforsker
Det er utviklet flyere med informasjon og beskrivelse av mentor- og ungdomsforsker rollen (vedlegg). Se flyer for mentor her . Se flyer for ungdomsforsker her
Prosjektstatus pr. juni 2025
- De to Lofotkommunene, Vågan og Vestvågøy, og Senja kommune er på ulike stadier i planarbeidet, og skal årlig i prosjektperioden gjennomføre lokale KME-verksteder med politikere, ungdom og næringsaktører.
- Lofotrådet har stort fokus på klima, miljø og energi gjennom prosjektet Lofoten – De grønne øyene, og arrangerer regionale fellesverksteder to ganger i prosjektperioden. Første verksted var i 2022, det andre var i 2024.
- Nordavind utvikling har ansvar for Ungdomsforskerordningen i prosjektet, og bidrar med sin kompetanse og sine nettverk til god ungdomsmedvirkning i prosjektet.
- For Senja sin del har vi også inngått samarbeid med Ungt Entreprenørskap, som har vært vårt bindeledd inn mot Senja vgs, og bidratt til at ungdom har fått jobbe med aktuelle problemstillinger sammen med lokalt næringsliv. De har levert gode innspill til Senja kommune sin KME-plan. I skoleårene 2022-2023 og 2023-2024, har det vært gjennomført årlige bedriftsbesøk, fagdager og felles samlinger med klima, miljø og energi som tema.
- UiT sin rolle i prosjektet er å følge kommunenes arbeid og forske på prosessen, samt å bidra til bruk av nyskapende medvirkningsmetoder utviklet av forskningsmiljøer internasjonalt. Den såkalte PVE-metoden som brukes i DRIVKRAFT-prosjektet, er utviklet av Delft University of Technology i Nederland. Det er en interaktiv spørreundersøkelse, hvor ungdom og andre kan gi innspill til klima- og miljøplanleggingen i kommunene. Undersøkelsen ble gjennomført i 2024, og i en mindre omfattende versjon i 2025. Medvirkningsmetoden har vært testet på elevene ved Senja vgs, og ble gjennomført i alle tre kommunene i 2024.
.
Kunnskapsdeling / publisering
Prosjektet er kommet langt, og nå er vi i en fase der det er viktig å publisere ny kunnskap til aktører. Det er to professorer fra UiT som bidrar faglig til utviklinga av prosjektet og innsamling av data. Det publiseres internasjonale artikler og det er flere masterstudenter + pdh-studenter som har følgeforskning på prosjektet.
Våren 2025 ble allerede to masteroppgaver levert:
Munin: Ungdomsmedvirkning knyttet til klimaomstilling i Senja kommune
Artikler i Folkebladet:
Leder internasjonalt innovasjonsprosjekt for klima, miljø og energi – Senja kommune
https://www.folkebladet.no/meninger/i/gw3moa/ungdommene-har-talt-hva-naa-senja-kommune