Hele landet som jobbmarked – og vel så det!

Nina Bolle er utdannet førskolelærer fra Dyrøy. Kommunen er liten, og tanken på å pendle på jobb var fjern lenge. Men når behovet for endringer på jobbfronten melder seg, og en liten kommunes arbeidsmarked er begrenset – hva gjør man da?

– Jeg måtte på et tidspunkt gjøre noe med min jobb- og dermed livssituasjon. Jeg var tillitsvalgt for Utdanningsforbundet (UDF), og da jeg fikk tilbud om å jobbe på heltid for UDF Troms, fikk jeg også ordnet en avtale som gjør at jeg kan jobbe annenhver uke i Dyrøy og annenhver uke i Tromsø, forteller Nina. Hun prøvde hjemmekontor først, men flyttet til kontorhotellet når det åpnet sine dører i 2012. Nå er hun en av de faste leietakerne, og altså en del av lunsjgjengen annenhver uke.

Kontorhotell med digitalt studio

– Det er muligheten til å være på kontorhotellet som gjør at denne jobbløsningen fungerer godt for meg. Det var en lettelse å oppdage at jeg hadde et mye større marked å velge jobber i enn jeg har trodd i mange år, sier Nina. – I praksis har jeg jo hele landet, og vel så det. Med dagens digitale infrastruktur er det ingen problem å ha møter eller om så å spise lunsj sammen mine kolleger i Tromsø, fra lille Dyrøy. Kontorhotellet er utstyrt med digitalt studio, mine folk i Tromsø eller andre samarbeidspartnere er altså bare en oppringing unna. Denne måten å jobbe på passer veldig bra for meg som har barn i tenårene boende hjemme. Jeg er fleksibel både når det måtte være noe ekstra hjemme eller noe spesielt på jobb. Det er bra for meg, og jeg tror at også arbeidsgiver profitterer av dette.

Stedsuavhengig utdanning

Ellen, Stig, Nina, Vibeke og Stine er noen av de som benytter seg av kontorhotellet i Brøstadbotn. Foto: Dyrøyseminaresenteret KF.

Ellen, Stig, Nina, Vibeke og Stine er noen av de som benytter seg av kontorhotellet i Brøstadbotn for å jobbe eller studere. Foto: Dyrøyseminaresenteret KF.

Fleksibilitet er viktig, ikke bare i jobb. Kontorhotellkonseptet er med på å gi kvinner mulighet til utdanning der de bor. Vibeke Myrnes Allmenningen er akkurat ferdig med sin bachelor, og har brukt kontorhotellet i innspurten før oppgaven skulle leveres. – Jeg vil gjerne bo i Dyrøy, og på kontorhotellet fant jeg et trivelig arbeidsmiljø. Jeg og Nina har hatt mange faglige diskusjoner som har trigga meg og gitt meg skikkelig motivasjon. Hadde jeg sittet hjemme alene med oppgaven, hadde det ikke blitt like bra, sier Vibeke. Nettverket på kontorhotellet har også hatt en annen effekt for henne: – Her kom jeg i kontakt med mange, dette var med på at jeg nå har fått meg en jobb som jeg hadde veldig lyst på!

Kvinner på kontorhotell

– Kvinneperspektivet er viktig, sier stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl (SP) som nylig var på besøk på Kontorhotellet i Brøstadbotn og fikk møte Nina og Vibeke. – Det å kunne velge bosted og ta jobben med seg, er særdeles viktig for framtidas regional- og distriktspolitikk og kvinners yrkesdeltagelse. Ikke minst er det viktig for at unge kvinner skal kunne kombinere karriere eller utdanning, familie og det gode liv på landet, mener hun. Og det er ingen tvil om at det trengs alle hender og hoder i fremtiden, og at muligheten utdanning og videreutdanning er viktig, både i jobbene som kan gjøres stedsuavhengig og i de som krever daglig tilstedeværelse på selveste arbeidsplassen.

Prosjektet Stedsuavhengig arbeid er et prosjekt i regi av Dyrøyseminarsenteret KF og fokuserer på muligheten til å velge bosted og kunne ta med jobben på flyttelasset – eller slippe å pakke flyttelasset for å reise etter jobb eller utdanning. Å jobbe i Tromsø og bo Dyrøy, å jobbe i Oslo –og bo i Tromsø eller Dyrøy eller et annet sted i Norge eller utlandet er nå mulig for mange flere enn tidligere, takket være gode tekniske og digitale løsninger for kommunikasjon.