Bygdas egne damer tar videreutdanning

Trivsel i kontorhotellet. Foto: Nina J. Nikolaisen/ Dyrøyseminarsenteret

Trivsel i kontorhotellet. Foto: Nina J. Nikolaisen/ Dyrøyseminarsenteret

Vibeke Almenningen, Stine Cruickshank og Ellen Haug er blant flere studenter som benytter seg av tilbudet om gratis leie av arbeidsstasjon i kontorhotellet i Dyrøy. De står alle i «innspurten» av en bachelor eller med holder på med tentamen. Stine tar generell studiekompetanse ved Sjøvegan videregående skole, Vibeke blir sosionom og tar bachelor i sosialt arbeid ved universitetet i Nordland. Ellen tar bachelor i sykepleie ved Universitetet i Tromsø. De trives godt i kontorhotellet og synes det er et godt tilbud å ha – i egen bygd. På kontorhotellet treffer de likesinnede, men også de som jobber stedsuavhengig for sine arbeidsgivere. Og skulle de etter hvert sysle med tanken om å gjøre seg selvstendig, trenger de kun å banke på hos Stig Stokkland hos Senja Næringshage, som sitter på kontoret rett ved siden av arbeidsstasjonen.

Vurderer du å ta utdanning fra der du bor, finnes det flere muligheter.

Studiesenteret i Salangen – høster gode resultater
Studiesenteret, med hovedkontor i nabokommunen Salangen, har eksistert i flere år. Nå tilbys deres studier i rundt 100 kommuner i hele landet. Studiesenteret samarbeider blant annet med Høgskolen i Nesna og Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling. Slikt samarbeid bærer frukter og viser at kvaliteten på desentraliserte studier er svært høy. Daglig leder Lars Utstøl framhever verdien av at desentraliserte studier tilbys til folk flest.

− Mennesker kan ha en like god studieopplevelse om de følger studiene i Farsund eller Tana eller et av de andre studiesentrene i vårt nettverk, enn om de fysisk er på en høyskole eller universitet. En slik måte å tilby utdanning på, gjør at flest mulig mennesker i dette landet får reelt tilbud om livslang læring, sier han.

Mange muligheter
NKS nettstudier, ulike studiesentra rundt om i landet og desentraliserte tilbud fra den enkelte høgskole eller universitet – mulighetene er mange for de som ønsker å studere stedsuavhengig. Det er imidlertid ikke alltid lett å studere hjemme på kjøkkenbenken eller fra sofakroken. Mange ønsker seg et miljø med likesinnede å jobbe i, og fasiliteter som får en til å føle at man går på jobb, skille mellom studier og fritid, og som er rolig og arbeidsfremmende.

Flere kommuner har satset
Dyrøy kommune har valgt å satse på de som ønsker å jobbe eller studere stedsuavhengig ved å tilrettelegge for utlån og utleie av kontorer og arbeidsstasjoner til veldig fleksible betingelser, med åpningstid 24/7. Gjennom digitalt studio er det også muligheter for å følge med undervisning eller ha veiledertimer med sitt studiested via toveis lyd-bilde. Den senere tid har flere kontorhotell eller såkalte «coworking-spaces» åpnet sine dører, både i Norge og i resten av verden. Dermed kan du som stedsuavhengig student eller arbeidstaker også benytte deg av lokaler i Salangen, Bø i Vesterålen, Sortland og flere andre plasser som har til felles at de leier ut til veldig fleksible betingelser – enten du bor der eller er innom i forbindelse med en reise. En oversikt finner du på www.stedsuavhengig.no!

Med kontorhotellet i Brøstadbotn prøver man ut en modell for praktisk tilrettelegging for stedsuavhengig arbeid og læring. Dette er en del av det nasjonale prosjektet «Stedsuavhengige arbeidsplasser».