Demas velger verden

Når Demas as i Dyrøy skal hente konkurransefortrinn mot konkurrenter i Norge, velger de å ta hele verden i bruk.

Levi Jensen i Demas as viser fram hvordan bedriften selv designer og utvikler komponenter som de får produsert i Kina, på bedrifter han personlig har besøkt og inngått kontrakter med.

– Ta gjerne utdanning i utlandet, det er så mye mer spennende, sier Levi Jensen som er ansatt og medeier i bedriften.

Levi er fra Brødstadbotn og han brukte Dyrøyseminaret til to ting: å fortelle hvor viktig det er å hente inspirasjon utenfra, og til å minne om at du kan ha en fantastisk engasjerende og spennende jobb hjemme i Brødstadbotn.

Historien om Levi og historien om Demas hører sammen. Bedriften er gründet av foreldrene hans, men det var likevel ikke gitt at han skulle ende opp der.

Likevel førte veien han først til ingeniørutdanning, men det er ikke bare det som ble avgjørende for han og bedriften. Undervegs i utdanningen ble han inspirert til å søke etter noe mer, etter noe som kunne gi livet enda flere opplevelser. Russiske studievenner lokket han til Russland. Etter å ha studert der fikk Levi ideen om Kina. Landet som i 2016 vil ha verdens største økonomi.

– Etter hvert er det en god del som har kunnskap i russisk her i Nord-Norge, og det bor mange russere her som er gode i norsk. Ikke fullt så mange behersker kinesisk, og det er heller ikke så mange kinesere her som kan norsk, forklarer Levi.

Ergo satte han seg på den transsibirske jernbanen til Bejing og studerte kinesisk (mandarin) i to og et halvt år før han var klar for å avslutte utdannelsen sin i Kina. Etter ni år som student satt Levi med en svært mangfoldig utdannelse, ved siden av å snakke flytende kinesisk. Det har nå gitt bedriften hans et enormt konkurransefortrinn i og med at den er i stand til å designe, utvikle egne komponenter som de kan produsere rimelig i Kina.

Tirsdag inviterte Levi alle de unge på Dyrøyseminaret og selvsagt alle andre interesserte til bedriftebesøk på Demas. Her fortalte han hvilke utfordringer det er mulig å skaffe seg i den annerledestenkende industribedriften som årlig investerer rundt tre millioner kroner i forskning og utvikling.

– Jeg er veldig opptatt av å oppfordre de unge til å tenke på ingeniørfag. Vi trenger ikke bare de som er gode på teori, vi trenger også de som er smarte i fingrene. De som ikke er så god i matte og andre realfag kan likevel bli glimrende ingeniører, fortalte han og ba alle unge i Dyrøy bruke linken

http://www.demas.no/no/jobb-og-utdanning/utdanning/

når de funderer over hva de skal bli. Her har han forklart hvilken studievei som gir store muligheter både innen Demas selvsagt men også innen oljeindustrien i nord.

Historien om Demas er en gründerfortelling av de sjeldne. Selskapet har gjennom å utvikle egne produkter og egen software skaffet seg et hestehodes forsprang på samtlige konkurrenter. Nå har ABB har nylig begynt å selge Demas sine produkter, og ved hjelp av den utviklingen som har foregått og kontinuerlig foregår i det enorme industribygget i Brøstadbotn, er Demas nå alene om å kunne spare installatører for enormt med tid og dokumentasjonsarbeid ved å tilrettelegge hele jobben for dem på internett. Takket være dette fortsatte de å vokse også under finanskrisen i 2008, og akkurat nå er det mildt sagt strålende butikk.

For å visualisere noe av teknologien de utvikler på Demas forklarte Levi Jensen hvordan han i praksis kan styre en rekke funksjoner hjemme på bedriften fra uansett hvor han er i verden. Det er lov å la seg fascinere. Både for gammel og ung.

Per Jensen og Ann-Brith Jensen (i rødt) viste fram de 4000 kvadratmeter store produksjonslokalene i Brøstadbotn. Bedriften har avdelingskontorer i Harstad, St. Petersburg og på Eggemoen ved Hønefoss.